Management sau cum sa iti automatizezi afacerea

Cel mai greu pas pentru un manger este sa delege activitati.
De ce?
1. Nu are incredere in el.
2. Nu are incredere in echipa.
3. Nu stie sa stabileasca prioritati. Uneori este important sa acorzi prioritate construirii de proceduri interne pentru a castiga timp in viitor. Intotdeauna vor exista clienti sau alti oameni care se vor considera mai importanti, astfel ca iti vei neglija afacerea pentru a te dedica altora. Nu este o problema sa fii dedicat in a solutiona nevoie clientlor, dar este o mare diferenta sa-ti vinzi tot timpul acestora. Oricat de crud ar suna, un client poate lua decizia oricand sa te inlocuiasca cu alt concurent si sa constati ca tot timpul si implicarea ta au fost in zadar si subapreciate. Prima prioritate a unui manager este afacerea pe care o gestioneaza, apoi a clientilor.
4. Nu stie sa comunice. Din ce am observat, managerii sunt buni comunicatori externi, fiindca au nevoie sa convinga clientii, insa sunt deficitari in a comunica intern, fiindca simt ca toti din jurul lor gandesc ca ei. Gresit! Fiecare om are propiul mod de gandire pe care si l-a modelat prin propriile experiente. Solutia este ca managerul sa aiba aceeasi abordare persuasiva si cu echipa lui. Totusi, nu vei avea timp necesar sa comunici si sa explici cum ti-ai dori. Solutia? Procedurile!
5. Nu stie sa sistematizeze. Incertitudinea ne distruge linistea in viata si in afaceri. Incertitudinea distruge spiritul de echipa, fiindca nu vor exista reguli ale jocului bine stabilite, ci regulile se vor face dupa cum simte managerul in acea zi, ceea ce este teribil! Daca managerul are o zi proasta, echipa va lucra prost… si mari sanse ca managerul sa aiba mereu zile proaste! Oamenii isi doresc sa lucreze intr-o structura bine definita, o structura prin care se pot testa pe ei insisi si prin care pot sa fie testati. Michael Gerber spunea ca ca o astfel de structura se cheama joc – si nu exista nimic mai entuziasmant decat un joc bine conceput. Daca vrei sa fie considerat serios, jocul trebuie sa fie pe primul loc, iar echipa pe locul doi.
Gandeste-te la un meci de fotbal – regulile jocului sunt aceleasi si pentru Ronaldo, si pentru Popescu din Liga 2-a. Este cinstit ca o companie sa aiba reguli ale jocului bine stabilite, fiind mai presus de vointa managerului sau a echipei.
Astfel, managerul isi comunica ideea prin sisteme bine puse la punct si printr-o maniera prietenoasa.
Asta este ideea – managerul comunica prin sisteme!
Sistemul produce rezultatele – echipa administreaza sistemul.
Sistemul, nu oamenii, va fi cel care iti va diferentia afacerea de a celorlalti. In piata, exista o multime de concurenti care ofera acelasi serviciu sau produs ca al tau, la preturi similare, astfel ca nu te poti diferentia decisiv decat prin modul de lucru si strategia de promovare online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *