5 motive pentru a incepe sa investesti in content marketing

Ai nevoie sa devii o voce de incredere in industria ta – una dintre cele mai bune metode este sa oferi informatii de calitate.

Iata mai jos cateva sugestii si motive pentru care ar trebui sa incepi sa investesti in content marketing.

Deschide un blog al companiei

Potrivit studiilor, stim ca 58% dintre consumatori au incredere in continutul editorial al companiilor de care sunt interesati.

Pe piata din Romania sunt putine companii care creeaza continut; nu se mai pune problema de calitatea acestuia. Acesta este un avantaj important de care poti profita foarte usor.

Trebuie sa devii o sursa de informare pentru a crea o relatie cu consumatorii, pentru a-i informa si influenta potrivit.

Totusi, merita sa investesti in a crea continut pe blog? Conform analizei CMA, 68% dintre consumatori petrec timp citind continutul oferit de firmele de care sunt interesati. De ce sa nu fii tu sursa principala de informatii?

Ca in orice relatie, conform Kissmetrics, conxiunea dintre tine si consumatori trebuie sa fie alimentata. Este nevoie de comunicare frecventa si deschisa pentru ca aceasta relatie sa aiba succes. Acesta este un alt motiv pentru care o prezenta online activa a brandului poate schimba remarcabil conexiunea si atitudinea cu publicul (customer engagement). Avand o prezenta activa online, frecventa, creeaza mai multe puncte de legatura cu consumatorii.

Ofera sfaturi practice, pe intelesul consumatorilor, despre produsele tale

Potrivit Harvard Business Review, in contextul actual, “increderea” consumatorului nu se mai refera numai la un brand; este vorba de increderea informatiilor transmise de un brand. Consumatorii au nevoie de informatii relevante pentru a lua o decizie cu privire la un produs sau serviciu; au nevoie de vocea unui expert, iar brandul tau trebuie sa ofere acele sfaturi specializate, dar pe intelesul consumatorilor.

In urma unui studiu al Nielsen US, pe 28.000 utilizatori din 56 de tari, s-a aratat ca 70% dintre consumatori au incredere in opiniile publicate online si 58% au incredere in continutul site-urilor companiilor.

Prin continut te vei adresa direct si pe intelesul consumatorului. Astfel, acesta va fi intampinat cu o abordare umana, nu agresiva cum au multe branduri comerciale.

Oferind continut educativ consumatorului, il vei face sa inteleaga interesul pe care il ai pentru ca acesta sa ia o decizie corecta.

Intr-o era supra digitalizata, devine valoros acel brand care isi umanizeaza abordarea fata de consumatori.

Prin informatia gratuita deja iti “indatorezi” consumatorii

O buna strategie de a convinge vizitatorii site-ului sa cumpere este sa ii faci sa se simta deja datori fata de tine; oferindu-le in avans informatii de calitate, ei vor avea un simt al datoriei fata de brandul tau.

De ce afacerea ta trebuie sa ofere cat mai multe informatii clientilor? Articolele, studiile, prezentarile sau consultanta online, toate sunt informatii oferite in mod gratuit pe site, in avans, de afacerea ta. Intr-o economie de piata in care majoritatea participantilor fixeaza cate un pret pe orice, un continut gratuit ofera un mare avantaj competitiv. Si, vorba betivului, nu poti cadea de pe podea. De aceea, continutul gratuit este o strategie stabila de evolutie.

Totusi, oamenii nu au deja destule surse de informare? Inca din 1971, sociologul Herbert Simon scria ca “intr-o lume bogata in informatie, abundenta acesteia presupune lipsa altui lucru – lipsa atentiei. Este destul de evident ca informatia consuma atentia receptorilor; de aceea, bogatia informatiei va duce la saracirea atentiei”. El observa, de fapt, o manifestare a uneia dintre cele mai vechi reguli ale economiei: orice abundenta creeaza o noua lipsa.

Avem tendinta de a pune o valoare mai mare pe ceea ce nu avem din belsug. De exemplu, cafeaua gratuita disponibila din abundenta la birou ne trezeste nevoia pentru o cafea mult mai buna, pentru care suntem dispusi sa platim mai multi bani. Vizitatorii vor fi atrasi sa citeasca informatii de calitate si relevante pe site-ul tau, nu simple texte pe care le gasesc peste tot.

Continutul tau va oferi resurse care pot fi distribuie pe retelele sociale

Oamenii isi petrec in medie 5 ore pe zi in social media. Conform ZF, doar 3 din 10 companii din Romania folosesc social media pentru vanzari.

Conform studiilor, exista 5 motive pentru care oamenii distribuie o postare: (1) pentru a arata bine; (2) pentru a se simti bine; (3) pentru a invata sau ajuta; (4) pentru a socializa; (5) pentru a convinge.

Aceasta este o oportunitate imensa pentru brandul tau in a interactiona cu consumatorii direct in mediul lor.

Daca site-ul tau nu ofera articole sau continut relevant, cum ar putea cineva sa distribuie pe Facebook/LinkedIn?

Cum vei mentine o relatie cu consumatorii actuali daca nu le oferi informatii in mediu in care isi petrec peste 5 ore pe zi?

Continutul te va ajuta in cautarile Google

Blogul va crea continut relevant pentru consumatori, dar si pentru a creste in cautarile Google. Conform datelor, 70% dintre cautarile online contin peste 3 cuvinte cheie; site-urile castiga cu 434% mai multe pagini indexate in Google daca au articole scrise pe blog (Content+).

Cu cat sunt mai multe pagini indexate (inscrise) in Google, cu atat cresc sansele de a fi gasit in cautari. Consider ca este esential continutul editorial postat frecvent si apoi distribuit eficient pe toate canalele de continut.

Potrivit indicatiilor Google, paginile de inalta calitate au un continut bazat pe EAT (Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness). Asadar, Google citeste continutul site-ului si stabileste autoritatea acestuia asupra unui anumit subiect; daca acest scor de calitate este inalt, veti fi clasat sus in cautarile Google.

Totusi, continutul de calitate nu inseamna numai “cunoastere”. Este vorba de structura acestui continut prin care vei putea obtine un scor inalt EAT. De aceea ai nevoie de un specialist care sa creeze continutul la aceste standarde si, cel mai important, publicat constant (minim 1 articol/saptamana).

Concluzie

Fara indoiala ca astazi atentia oamenilor este greu de castigat, la fel si increderea lor. Pentru a iti creste sansele, content marketing-ul este o mare sansa si un avantaj competitiv important.

Prin aceeasi strategie, iti poti informa consumatorii, le poti castiga credibilitatea, poti creste in cautarile Google si poti oferi continut pentru a fi distribuit.

Construind, in mod strategic, articole educative, ghiduri de cumparare, instructiuni de utilizare sau studii de caz vei castiga credibilitatea consumatorilor tai.

In plus, oferind informatii de calitate, vei crea o imagine de expertiza si autoritate in domeniu pentru brandul tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *